Aamupala
Varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksessa todetaan, että myönteiset ruokailutilanteet, osallisuus ja koettu ruokailo kehittävät lasten ruokatottumuksia suotuisasti. Päivittäin istumme aamupalalle jokaisessa varhaiskasvatusyksikössä useiden lasten kanssa. Osa saapuu tyhjällä vatsalla ja jotkut ovat syöneet jo kotona, mutta kaipaavat ehkä silti lisää syötävää tai ainakin yhteistä ruoan ääressä vietettyä hetkeä muiden kanssa. Aamupala on osa vasun todentamista arjessa ja sitä on hyvä miettiä niin terveyttä ja hyvinvointia edistävän ruokakasvatuksen kuin esim. lapsen osallisuuden ja vaikuttamismahdollisuuksien näkökulmista.
Kysyimme Instagramissa @vaka_oi kehittäjäyhteisöltämme, millainen on lapsen näkökulmasta houkutteleva ja vasunmukainen aamupalahetki?
Vastauksissa aamupalahetken tärkeimmiksi asioiksi nousivat:
Rauhallinen, lempeä ja kiireetön tunnelma
Aamupala tarjolla lasten tasolla, että helppo itse ottaa
Aikuisen läsnäolo, riittävä määrä, keskittyminen lapsiin sekä yhteinen keskustelu
Lapsen osallisuus; mahdollisuus tehdä valintoja, toiveet - mitä ja kuinka paljon syö
Sopiva annoskoko jos aikuisen laittama
Lasta kannustetaan, ei painosteta eikä pakoteta
Monipuolinen tarjonta
Lapsi saa syödä haluamansa kaverin vieressä
Seuraavassa asioita, jotka mainittiin mahdollisiksi houkuttelevan ja vasunmukaisen aamupalahetken toteutumisen esteiksi:
Aikuisen kiire tai liiallinen keskenään juttelu
Lasten saapuminen aamupalan aikaan voi katkaista aikuisen läsnäolon mahdollisuuden
Henkilökunnan liian vähäinen määrä
Ruokasalin levottomuus ja iso lasten määrä
Vanhat tavat tai käytännöt
Suhdelukujen ylityksen seurauksena levottomuus
Ateriapalveluiden asettamat ehdot
Vastauksista huomaamme, että aamupalahetki on tärkeä monesta eri näkökulmasta eikä pelkkää vatsantäytettä.
Päivän vasupolulla tunnistamme hetkiä, jolloin jäämme toisinaan miettimään toteutammeko vasua aina lapsi keskiössä vai määritteleekö toimintaa muiden ehdot, kuten vastauksissa esiin noussut ateriapalveluiden määräajat?
Jos tunnistat tilanteen, olisiko mahdollista nostaa asia yhteiseen keskusteluun tukipalvelujen, kuten tässä tapauksessa keittiöhenkilökunnan kanssa ja etsiä yhteistä ratkaisua?